Njujork u 24.000 koraka

Njujork u 24.000 koraka

Ne mogu da verujem da pišem o Njujorku. Ostvario mi se san da upoznam grad koji nikada ne spava i zagrizem delić sočne jabuke.

Direktnim letom iz Beograda u Njujork sam stigao posle nešto više od 9 sati leta. Sam let je protekao lepo. Jedinu zamerku imam na obroke tokom leta u ekonomskoj klasi. Očekivao sam dva topla obroka za tu dužinu leta, ali drugi obrok je bio tek odmrznut sendvič. Takodje, iznenadio sam se pakovanjem čipsa koje teži 18 grama, nisam ni znao da se tako nešto proizvodi. 😃

Posle sletanja, sledi pasoška kontrola.
Prvi deo kontrole obavio sam elektronski putem automata na kome se skenira pasoš, otisci prstiju i odgovori na pitanja kao na i-94 obrascu koji sam popunio u avionu i napravio fotografiju. Na kraju sam dobio papir sa mojim podacima i sa tim papirom zajedno sa i-94 obrascem i pasošem otišao sam do prvog slobodnog šaltera.
Posle nekoliko uobičajenih pitanja o boravku, od strane službenika,dobio sam mogućnost boravka do 6 meseci i dobrodošlicu u SAD.
Zatim sam preuzeo kofere i izašao iz aerodromske zgrade i zakoračio u jedan novi svet.

Kada sam se smestio u hotel, na red je došao prvi kontakt sa Times Square-om i Manhattan-om. Ubrzo je  pao mrak, pa su do izražaja došla sva svetla i boje sa led panela koji su svuda.
Osećaj je nestvaran, nisam mogao da skinem osmeh sa lica.
Posle kratke šetnje usledila je večera i priprema za sledeći dan, koji je ispostaviće se kasnije bio iskorišćen maksimalno.

Atrakcije

Iako je početak obilaska grada planiran u 6 sati ujutru, realnost je bila drugačija, pa je u 10 sati počeo pohod.
Prvi na listi, simbol Njujorka-Kip Slobode.
Postoji više tipova karata od kojih zavise nivoi pristupa. Ja sam imao kartu za pristup osnovnom platou koja košta 25 dolara.
Za ulazak u krunu, rezervacija se mora napraviti minimum 3 meseca unapred.


Do Kipa se stiže brodom, jer se nalazi na ostrvcetu. Prevoz brodom je uključen u cenu karte.
Posle 10ak minuta plovidbe, bio sam ispred Kipa Slobode. Uživo izgleda mnogo veće nego što sam zamišljao. Sa ostrvceta se pruza prelep pogled na siluetu Njujorka.

Po preporici Uber vozača, sledeća atrakcija je bila zgada novog trgovinskog centra- One World Trade Center i opservatorije koja se nalazi na 102.spratu.

Pred ulazom u zgradu pružao se ogroman red. Čekanje bi oduzelo višeo od sat vremena, tako da smo se odlučili za vip ulaznice, koje omogućavaju prioritetni prolazak do lifta koji vodi do 102.sprata, a čija cena je 56 dolara po osobi. Pre izlaska na vidikovac sa koga puca pogled na prelepu panoramu grada, održana je prezentacija same zgrade i mogućnosti koje pruža u trajanju od 10ak minuta.

 

Po završetku posete, usledilo je čekanje u ogromnom redu za lift, jer one vip ulaznice ne važe za izlaz. Inače zidovi lifta su led paneli koji sve vreme simuliraju spuštanje u prostoru koji okružuje zgradu i osećaj je stvarno fenomenalan.

Brooklyn bridge, je svakako nešto što se ne treba propustiti, ali tu sam zažalio što obilzak nije počeo u 6 sati ujutru. U 15h je na mostu bilo toliko ljudi, da je kretanje zaista ograničeno.

Preporučujem obilazak ovog mosta u ranim jutarnjim časovima kako bi ste izbegli gužvu i uštedeli vreme.

Počela je slaba kiša, ali nisam odustajao pa sam se metroom prebacio do Central Parka.

Uz laganu šetnju došao sam do jezera, gde se može iznajmiti čamac i uz veslanje, doživeti i to iskustvo.

Cena iznajmljivanja čamca je 15 dolara za pola sata uz depozit od 20 dolara, koji vracaju na kraju. Ovde je plaćanje moguće isključivo u kešu.

Kiša je sve jače padala, a i bližilo se veče, pa je poslednja atrakcija bila Grand Central Terminal stanica.

Ovo mesto je impozantno, a ako ste tu samo turistički, odnosno ne u srvrhe transporta, ne zahteva puno vremena za obilazak.

Ovim se završio obilazak atrakcija u Njujorku. Bilans je skoro 24 hiljade predjenjih koraka za 10 sati i oštar bol u ledjima zbog koga su mi noge u jednom trenutku otkazale. Kažu iskusniji, to je normalno kada je Njujork u pitanju. 😁

 

 

Korisne informacije:

Hrana

Hrana u Njujorku je raznovrsna i ima je na svakom koraku. Na uličnim štandovima nisam ništa kupovao, a tu se mogu naći djevreci, perece i slično.
Čini mi se da najviše u ponudi ima burgera.


Subway sendviči su dosta rasprostranjeni i tu možete napraviti sendvič za “usput”.
Nisam stigao da odem do kineske cetvrti, što bi ovaj opis svakako učinilo bogatijim.

Transport

Stekao sam utisak da se pored metroa najviše koristi Uber. Dosta je jeftiniji od taksija, a lako je dostupan. Inače na raspolaganju su još i vozovi i autobuski prevoz.Cene

Cene su u skladu sa popularnošću samog grada.
Karta za jednu vožnju metroom je 3 dolara. Ručak ili večera u restoranu je od 20 dolara po osobi.
Cene za suvenire se kreću od 3 dolara za magnete, 7 dolara za snezne kugle i 15 dolara za manju uramljenu sliku.
Sve cenu su izražene bez poreza koji se razlikuje od države do države, a u Njujorku je  8.5% na iskazane cene.


Saveti

-Obilazak počnite što je moguće ranije kako bi ste izbegli gužve.
-Gde je moguće, karte za atrakcije kupujte online, kako bi ste izbegli redove.
-Imajte uvek kod sebe i nešto novca u kešu, jer može da se desi da na nekim mestima ne primaju kartice.


Darko

Comments are closed here.