Stopover u Dohi

Stopover u Dohi

Planiranje puta na Tajland počeo sam 2 meseca pred sam polazak.
Prvo sam se posvetio traženju smeštaja na Bookingu, a zatim i rezervaciji karata.
Najpovoljniji let Beograd-Bangkok bio je preko Qatar Airways-a, sa presedanjem u Dohi.

Za one koji ne znaju, stopover je period izmedju presedanja koji može da traje od nekoliko sati do nekoliko dana.

Prvobitno sam planirao da kupim kartu sa stopoverom od 6 sati, ali dok sam čekao da potencijalno pojeftini, dočekao sam poskupljenje, pa je izbor pao na kartu sa stopoverom od 23 sata.
Neočekivano, ponovo sam se bavio traženjem smeštaja, ovog puta u Dohi, jer 23 sata treba kvalitetno iskoristiti, ali i apliciranjem za vizu.

Viza

Viza za Katar je potrebna za državljane Srbije, ali se može besplatno dobiti preko sajta Qatar Airwaysa. U pitanju je tranzitna viza u trajanju od 96 sati sa jednim ulaskom. Viza stiže na mail u roku od 7 dana, u mom slučaju za 2 dana i potrebno je odštampati i poneti sa sobom.

Napomenuo bih da je po rezervaciji moguća jedna aplikacija za besplatnu vizu, a prilikom apliciranja birate da li ćete je koristiti u odlasku ili povratku.
Ja sam ovo prevideo, pa sam u povratku morao da se zadovoljim panoramskim razgledanjem grada iz autobusa, koje na aerodromu možete rezervisati po ceni od 10evra po osobi, u trajanju od 3 sata. Ovo je jedini način za državljanje Srbije da dobiju vizu na licu mesta.

Aerodrom

Na Beogradskom aerodromu može da se čekira za krajnju destinaciju, tako da po sletanju u Dohu ne morate da uzimate prtljag.
Aerodrom u Dohi je najsadržajniji aerodrom na kome sam bio.
Poseduje mnoštvo sadržaja za odmor i razonodu, medju kojima je i Spa centar.
Internet konekcija nije vremenski ograničena i jako je kvalitetna, tako da duži boravak možete prekratiti uz posao ili zabavu.

Obilazak grada

Kao što sam već napisao, Dohu sam upoznao u samostalnoj organizaciji, a u povratku organizovanom turom ( da utvrdim gradivo😉).
Moja preporuka je večernji obilazak centra grada i ulice el Corniche, gde se nalaze zgrade koje su remek dela savremene arhitekture.
Tokom dana, preporučujem za obilazak Islamski centar, Souq Waqif, kao i Qatara selo.

Souq Waqif je stara trgovačka zona u kojoj je vreme stalo, a nalazi se u blizini centra grada.

Prevoz

Tokom boravka u Dohi koristio sam Uber, koji jako lepo funkcioniše.
Cena prevoza od aerodroma do šireg gradskog jezgra je oko 5 evra.

Zaključak

Sticajem nepredvidjenih okolnosti Doha se našla na mojoj ruti i mogu da kažem da se ni malo nisam pokajao. Šta više, jedva čekam sledeće egzotično putovanje sa stopoverom na persijskom zalivu.

Darko

Comments are closed here.