Hrvatska: Jedan dan u Dubrovniku

Hrvatska: Jedan dan u Dubrovniku

Ukoliko planirate da posetite Dubrovnik na jedan dan, dužina boravka zavisiće prvenstveno od graničnog prelaza. Ako ste se zaputili iz pravca Trebinja, pripremite se na ogromne kolone ispred graničnog prelaza. Put koji se inače prelazi za oko pola sata, u sezoni može da potraje nekoliko sati.

Kada pređete granični prelaz ukazaće vam se čuvena panorama Dubrovnika – ona slika koju najčešće viđate na razglednicama ili putopisima.

Autobus je stao kod starog grada, odakle je vodič započeo razglednje unutar zidina.

U glavnoj ulici, Stradunu, bila je ogromna gužva i ako je Sunce bilo baš jako, a temperatura bila skoro 40 stepeni.
Kako smo na raspolaganju imali samo 5 sati, krenuli smo odmah sa obilaskom.
Ono što ćete svakako primetiti je da grad ima dušu, pogotovo ako skrenete sa glavne ulice i prošetate se nekom od sporednih uličica.

                                Stradun

U starom gradu ima pregršt prodavnica, menjačnica, kafića i restorana, a cene zavise od lokacije. Na Stradunu kafu možete platiti i nekoliko evra, dok u sporednim ulicama po pristojnim cenama možete da se okrepite. Ručak za dvoje je od 30 evra.

Posle obilaska starog grada, na red je došla vožnja žičarom koja se penje na brdo Srđ, sa koga se pruža predivan pogled na ceo grad i ostrvo Lokrum.
Ulaznice možete kupiti na licu mesta, a cena je oko 15 evra po osobi. Ovo svakako preporučujem.

                               Żičara

Nakon ručka, preostalo je još malo vremena, ali sasvim dovoljno za osveženje u Jadranskom moru. Izbor je pao na plažu Banje, jer je veoma blizu. Moram priznati da je bila velika gužva i da se mesto za peškir jedva nalazi, a tuš se plaća simbolično.

                                                                                 Plaža  Banje

Foto galerija: 

 


Darko

Comments are closed here.